Psst! Tiedätkö, mikä on Myrttisen Kurkkujen salaisuus? Lue, minkä verran työnjohtaja Jani Huurinainen suostuu aiheesta paljastamaan.


”Monesti ajatellaan, että maustekurkku ja suolakurkku ovat ihan sama asia
kurkku kuin kurkku. Suolakurkku ja maustekurkku eroavat kuitenkin monin tavoin toisistaan, samaa niissä on oikeastaan vain pääraaka-aine, avomaan kurkku. Myrttisen suolakurkuissa on hyviä terveysvaikutuksia ja maku tulee niihin ihan luontaisesti. Vähän niin kuin hieno viinikin laitetaan käymään, kurkkujen maitohappokäyminen käynnistetään lämmössä ja annetaan kurkkujen kypsyä ja maustua noin kahden kuukauden ajan.

Lämpö ja ilmatiiveys ovat kulmakiviä, että kurkut saadaan käymään. Kukaan ei valmista suolakurkkuja samalla tavalla kuin Myrttisen Kurkut, tuote ja resepti ovat ainutlaatuiset. Reseptiä on vaalittu tarkasti tähän päivään asti jo 40-luvulta lähtien. Jotkut valmistavat kurkkuja samantapaisilla menetelmillä kuin me, mutta eivät pääse samaan tulokseen. Meillä neljä ihmistä valikoi avomaankurkuista parhaat yksilöt tynnyreihin, joihin lisätään mausteet, mm. suolaa, valkosipulia ja tilliä sekä liemet päälle, tynnyreiden kannet suljetaan, tynnyrit siirretään oikeaan lämpötilaan ja annetaan kurkkujen käydä. Kun ph-lukema on asettunut oikeaan arvoonsa, käyminen pysäytetään lämpötilan hallinnalla ja sitten maustuminen jatkuu viileässä.

Fanit ovat tarkkoja!

Kaikki vaiheet tehdään rakkaudella käsityönä, mikä näkyy laadussa ja maussa. Työ vaatii tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa. Kurkut kerätään, suolataan ja pakataan käsin. Meillä on ollut pienestä pitäen Myrttisen Kurkkuja kotonakin. Se on vaan maailman paras kurkku, samaan tapaan kuin vaikka Fazerin Sininen! Meidän fanit tuntevat Myrttisen Kurkut ja he ovat todella tarkkoja laadusta. Sen tulee olla juuri oikean makuinen ja oikean rakenteinen – sopivan napakka.

Maustekurkun valmistusmenetelmä on täysin erilainen. Tuotteet pastöroidaan ja maustetaan ja ne voidaan lyhyen maustumisajan jälkeen pakata peltipurkkeihin. Myrttisen maustekurkkuja tehdään perinteisellä reseptillä, sitä kunnioittaen ja vaalien. Peltipurkissa olevat maustekurkut säilyvät huoneenlämmössä.

Myrttisen Kurkut kasvatetaan Perniössä lähellä merta, tuulta ja aurinkoa. Siellä alkaa kesäkausi vähän aikaisemmin. Yksi viljelijöistämme on ollut alusta asti mukana kasvattamassa Myrttisen kurkkuja. Tämä on ollut ihan huippukesä, on ollut riittävän kosteaa, lämmintä ja valoa on ollut tarpeeksi. Jos on liian kylmää, kasvu on hidasta, ja jos on todella lämmintä, kasvu on liian nopeaa, kurkusta voi tulla ontto sisältä. Tuulellakin on merkitystä, kun se pitää peltoalustan kuivana.

Perjantai-illan pelastus

Itse syön Myrttisen suolakurkkuja melkein missä ja minkä päällä vaan: leivät, lihapiirakat, hampurilaiset, lämpimät leivät, keitot, stroganoffit, salaatit. Suolakurkkujen sisältämät maitohapot tasapainottavat vatsan ja suoliston happoja. Ei tarvitse maitohappobakteereja kyllä erikseen syödä.

Ei ole montaa tällaista yritystä, missä pääsee näin ainutlaatuista työtä tekemään. On tosi hienoa, että emoyhtiö Makua Foods on ottanut huomaansa perinteikkään tuotteen, ymmärtää, miten hieno tuote on kyseessä, mitä pitää vaalia, ja haluaa kehittää Myrttisen Kurkkuja eteenpäin.

Hienointa on kuitenkin ihmisten palaute, mikä on todella mieltä lämmittävää. Kun esimerkiksi vanhempi ja nuorempi polvi ovat saunoneet yhdessä, niin heidän perjantai-iltansa pelastus on kuulemma se, kun saavat Myrttisen Kurkkuja saunan jälkeen. Näitä tullaan joskus hakemaan ulkomailtakin asti, koska tuote on niin ainutlaatuinen. ”

 

Jani Huurinainen,
Työnjohtaja, tuttavallisemmin ”kurkkuprinssi”
Myrttisen Kurkut, Makua Foods

Jaa tämä sivu