Myrttisen kurkut pellolla

Ei Myrttisen herkkuja ilman Vainion kurkkuja

Jos Myrttisen Kurkun reseptiä on varjeltu jo 40-luvulta lähtien, ovat myös legendaaristen kurkkujen toimittajat pysyneet vuosikymmeniä samoina. Kaikki Myrttisen Kurkut tulevat saaristomeren rannalla sijaitsevan vajaan 6 000 asukkaan Perniön kolmelta kurkkuviljelijältä. Näistä pitkäaikaisimmat toimittajat ovat kurkkuviljelijät Marianne ja Juha Vainio, joiden tilalla avomaan kurkkuja on kasvatettu jo vuodesta 1985 ainoastaan Myrttisen käyttöön. Jos siis olet syönyt Myrttisen Valkosipulisuolakurkkuja, ne ovat kotoisin juuri Vainion tiluksilta. Mutta miten nämä vihreät herkut päätyvät Myrttisen etiketin taakse?

– Vanhempani kasvattivat jo jonkin verran kurkkuja. Kun paikallinen vihannesvälittäjä jättäytyi kurkkujen toimittamisesta pois, aloimme viljelemään kurkkuja kokonaisvaltaisesti Myrttiselle. Tila onkin kasvanut Myrttisen mukana. Aloittaessa meillä oli kolme hehtaaria kurkkua, nyt seitsemän hehtaaria. Määrällisesti se tarkoittaa puoli miljoona kiloa kurkkua vuosittain, kertoo Juha.

Pakkanen ei ole puraissut

Avomaan kurkun viljely on kalenterintarkkaa toimintaa. Siemenet kylvetään vappupäivänä kasvihuoneen suojaan. Sieltä taimet istutetaan 20.–25. toukokuuta kolmenkymmenen sentin välein penkkeihin, jotka on suojattu biohajoavalla kalvolla. Penkki ja harso suojaavat kasvavia kurkkuja esimerkiksi hallaöiltä. – Nytkin on kalenterista istutusaika katsottu. Toistaiseksi pakkanen ei ole päässyt puremaan satoa pilalle, vaikka pahimmillaan harson päältä on mitattu neljän asteen yöhalla.

Pienemmät ovat napakampia

Toisin kuin viljaa viljeltäessä säällä ei juuri ole vaikutusta kurkkujen viljelyaikatauluun. Laatuun sää kuitenkin vaikuttaa. Vainiot toivovatkin mahdollisimman tasalämpöistä kesää, sillä liian kuuma sää vauhdittaa kurkkujen kasvamista liikaa, jolloin kurkuista tulee liian suuria ja onttoja. Myrttisen jokaisen kurkun on oltava läpimitaltaan tarkkaan määritellyn mukainen napakka yksilö. Laadusta ei tingitä. – Pikkelssi olisi eri asia, siinä saa olla laatuheittoa, mutta kokonaisessa kurkussa ei. Laatua valvotaan tiukasti joka päivä ja kerääjille on kehittynyt terävä silmä oikeankokoisten kurkkujen tunnistamiseen. Yksi laatuun vaikuttava tekijä on hyvä viljelykierto, mikä tarkoittaa sitä, että kurkkua ei voi viljellä samassa pellossa kuin joka viides vuosi. Tämän on mahdollistanut hyvä vaihtomaayhteistyö naapuritilojen kanssa.
Päivän kurkkusaldo noudetaan tilalta jo poimimisiltana ja ajetaan yötä vasten Myrttisen tehtaalle Vantaalle, jossa kurkut jatkavat jatkokäsittelyyn heti seuraavana aamuna. – Tämä on oikeaa lähiruokaa, kaikessa sanan merkityksessä, tiivistää Juha selkeästi ylpeyttä äänessään. 

 

Jaa tämä sivu